Delegatie van TRAXIO en Febelauto bij minister Bellot
De Belgische recyclagebedrijven hebben een grote rol gespeeld in het bewerkstelligen van een cyclische economie.
De Belgische recyclagebedrijven hebben een grote rol gespeeld in het bewerkstelligen van een cyclische economie.
Op Europees vlak verzekert België al 15 jaar de leiderspositie in het beheren van afgedankte voertuigen. En de al geleverde verwezenlijkingen zijn van onschatbare waarde voor het milieu en de volksgezondheid.
De sector zelf steunt op een nauwe samenwerking tussen alle spelers. De cyclus draait niet enkel rond de recycleerinstellingen; het begint al vanaf de invoerder en alle schakels die volgen. Ook de technologische vooruitgang en de professionalisering dragen bij tot een doeltreffendere recyclagecyclus.
Maar de efficiëntie wordt gehinderd door een onvolledige traceerbaarheid van voertuigen.
Daarom bezocht een TRAXIO-Febelauto delegatie minister Bellot om de problematiek, die sinds begin jaren 2000 in de lucht hangt, voor eens en voor altijd aan te pakken.
De goedkeuring van de Kruispuntbank in 2010 is een belangrijke tool om ons doel te bereiken. Zo verkrijgt men meer zicht in het verloop van de wagens, maar naar schatting ettelijke tienduizenden verdwijnen alsnog zonder enig spoor. Qua grondstoffen en inkomsten is dit is een catastrofale aderlating.
TRAXIO en FEBELAUTO overhandigden een memorandum aan minister Bellot met de vraag om zo snel mogelijk op te treden. Een zicht op het integrale traject is nodig. Dit wil zeggen: vanaf dat de wagens op de markt komen tot ze worden afgedankt. Enkel op die manier kunnen we het correct afhandelen van afgedankte wagens garanderen en fraude bestrijden.