Inschrijvingen januari 2024: beste resultaat sinds 2021, zowel voor nieuwe wagens als tweedehandse!

Inschrijvingen elektrische wagens door particulieren spectaculair in de hoogte

02/02/2024

Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie TRAXIO: “We zien een verbluffende groei van het aantal inschrijvingen van tweedehandswagens in de eerste maand van 2024, na een al erg succesvol 2023. Januari eindigt op 61.908 inschrijvingen en dat is een indrukwekkende stijging van +8,4% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar (57.135). Dat zijn er 4.773 meer dan het jaar ervoor en 6.087 meer dan in 2022. Het lijkt erop dat de markt voor tweedehandswagens verder blijft stijgen en de komende jaren op een hoog niveau zal blijven.

De tweedehandswagens blijven het dus goed doen en dat is te allicht te danken aan enkele belangrijke factoren. Zo zijn de prijzen begin dit jaar licht gedaald, en hebben potentiële kopers een grotere keuze dank zij een groeiende aanbod zodat ze makkelijker de auto kunnen vinden die bij hun behoeften past. Opvallend is de quasi verdubbelding (+94,7%) van het aantal occasie elektrische wagens dat is ingeschreven door particulieren – vooral in Vlaanderen en bijgevolg duidelijk een gevolg van de Vlaamse EV-premie.

Euforie alom bij de nieuwe wagens: in januari steeg het aantal inschrijvingen met +17,1%, goed voor zo'n 46.667 exemplaren. Consumenten lijken ook steeds meer te kiezen voor nieuwe elektrische auto’s (+192,3%).

De maand januari, van oudsher bekend als de maand van het autosalon, wekt veel verwachtingen bij de consumenten door de associatie met uitzonderlijke kortingen. We zijn dan ook erg benieuwd welke invloed de autosalonmaand en de bijbehorende kortingen de komende maanden zullen hebben op de inschrijvingen van nieuwe auto's. De feedback die we van de dealers ontvangen is positief, met meer bezoekers in de showrooms, snellere aankoopbeslissingen en een duidelijke toename van de onlineaankopen. Dat doet een aanzienlijke stijging in de verkoop van nieuwe auto’s aan consumenten veronderstellen. Het wordt dus interessant het aantal inschrijvingen de komende maanden op te volgen om de concrete resultaten van deze promotieperiode te beoordelen.”

De inschrijvingen van nieuwe en tweedehandse elektrische wagens (alle categorieën) - januari 2024


Het totale aantal inschrijvingen (dus alle categorieën) van de nieuwe elektrische wagens is in januari 2024 zeer sterk toegenomen ten opzichte van januari 2023: van 5.715 eenheden tot 9.893 eenheden (+73,1%).

Het totale aantal inschrijvingen (dus alle categorieën) van de tweedehandse elektrische wagens is in januari 2024 eveneens zeer sterk toegenomen ten opzichte van januari 2023: van 957 eenheden tot 1.856 eenheden (+93,9%).


De nieuwe en tweedehandse elektrische wagens ingeschreven door particulieren - januari 2024


Het aantal inschrijvingen door consumenten van de nieuwe elektrische wagens is in januari 2024 zeer sterk toegenomen ten opzichte van januari 2023: van 610 eenheden tot 1.783 eenheden (+192,3%).

Het aantal inschrijvingen door consumenten van de tweedehandse elektrische wagens is in januari 2024 ook zeer sterk toegenomen ten opzichte van januari 2023: van 285 eenheden tot 555 eenheden (+94,7%).Enkele grote concessiehouders en tweedehandsverkopers deelden hun interessante inzichten met ons tijdens deze ‘salonmaand’:

Koen Claesen, Van Mossel Automotive Group: “Januari is tot nog toe een goede maand geweest met een duidelijke toename van het aantal bezoekers in de showroom en van de verkoop - zowel van nieuwe als van tweedehandswagens. De interesse in tweedehands blijft erg groot, ondanks het verbeterde aanbod en de grotere beschikbaarheid van nieuwe wagens. De vraag naar nieuwe wagens ligt ook beduidend hoger dan vorig jaar, in het bijzonder bij de merken die inzetten op de prijs zoals Citroën en Dacia. Januari kende zoals altijd een vliegende start en was beter dan de andere maanden en dan vorig jaar. We merken een duidelijke versnelling door het ‘autosalon’-effect, met een paar echt goede deals bij de nieuwe auto's. De klanten die bij ons langskomen zijn erg geïnteresseerd en kopen meestal meteen. Wat de fleetwagens betreft, is er een duidelijke trend naar elektrificatie. Voor de particuliere klanten bieden de 'traditionele' merken nu zeer competitieve voorwaarden, wat een echt voordeel is. Over het algemeen was het een goede maand, met een duidelijke stijging van het aantal showroombezoeken en verkopen voor zowel nieuwe als tweedehandswagens.”

Joost Kokke, AUTO1 Group België: “Januari is altijd een speciale maand. Dat komt doordat het de ‘salonmaand’ is waarin de automerken kortingen geven. Die aanzienlijke kortingen betekenen dat de keuze tussen een nieuwe of tweedehandsauto vaker in januari wordt gemaakt dan in andere maanden. Dat maakt januari druk en onvoorspelbaar voor de dealers van tweedehandswagens. Desondanks zagen we in januari een positieve wisselwerking tussen vraag en aanbod op onze platforms, met een gestage stroom voor alle wagentypes. De elektrische auto’s doen stilaan hun intrede op de tweedehandsmarkt, maar door hardnekkige obstakels en twijfels blijft de aanvaarding traag verlopen. Daardoor behouden de benzine- en dieselauto's vooralsnog hun dominante positie. Uit de prijsindex van januari van de AUTO1 Group blijkt dat de prijzen van tweedehandswagens dit jaar 4,9% lager liggen dan in januari vorig jaar en dat bevordert de verkoop. Uit een enquête die in december werd uitgevoerd bij onze Europese dealerpartners bleek eveneens dat de meerderheid een prijsdaling voor tweedehandsauto's verwachtte. Die trend werd in januari bevestigd. Het is een extra voordeel voor particulieren die hun tweedehandsauto willen kopen of verkopen. “

Ivo Willems, Cardoen: “We zijn tevreden met de prestaties van januari 2024 in vergelijking met januari 2023. Het aantal bezoekers is stabiel en onze verkoop is merkelijk beter. Het bewijst dat de consumenten geïnteresseerd blijven in onze producten. We hebben gemerkt dat veel klanten tot nu hebben gewacht met hun aankoop, waardoor de verkoop in januari is gestegen. Een belangrijke trend, die zelfs nog is versneld sinds de lockdown, is de toename van het aantal mensen dat online een auto reserveert en koopt zonder eerst onze showroom te bezoeken.
Nog een interessante vaststelling is dat ondanks de toename van het aantal nieuwe wagens in onze verkoopmix, onze gemiddelde verkoopprijzen stabiel zijn gebleven. Dat is goed nieuws voor onze klanten, want het betekent dat er weer nieuwe auto's op de markt zijn tegen betaalbare prijzen. Deze stabiliteit in de prijzen van nieuwe auto's heeft ook een positief effect gehad op de markt voor tweedehandswagens, waar de prijzen licht zijn gedaald.
Qua brandstofkeuze is er een duidelijke voorkeur voor benzine.
De verwarring rond elektriciteit blijft bestaan door de onzekerheid en het gebrek aan duidelijkheid rond de premies. Consumenten willen er zeker van zijn dat ze in aanmerking komen voor subsidies voor ze overstappen op elektrisch, omdat dit een grote impact heeft op de maandelijkse aflossing.”

Simon Bossuyt, DEX: “Januari 2024 is een zeer goede maand geweest, met drukke dagen zowel qua verkoop als bezoekers. We zagen een snelle start in het Vlaamse Gewest, terwijl Wallonië net iets langer nodig had om op toerental te komen. Vergeleken met vorig jaar hebben we een aanzienlijke stijging geregistreerd, bovenop de solide groei die al in 2023 werd verwezenlijkt. Qua bezoekersaantallen was januari een drukkere maand dan vorige decembermaand. De weekends waren bijzonder succesvol op de meeste van onze locaties, met grote aantallen kopers en snelle aankoopbeslissingen.
De maand januari wordt door particulieren nog steeds gezien als het beste moment om een voertuig te kopen en dat blijkt uit hun gedrag. De voorkeuren van de klanten zijn divers en hangen grotendeels af van onze voorraad, met een duidelijke voorkeur voor hybride en benzinemotoren. De vraag naar elektrische voertuigen wordt weliswaar gesteund door de stimuleringsmaatregelen, maar die zijn zelden van toepassing op de auto's die wij verkopen. De keuze uit recente tweedehandsvoertuigen en nieuwe modellen is nu enorm en van een betere kwaliteit, waardoor de interesse de hele maand al constant blijft.”

 

Inschrijvingen tweedehandse wagens – januari 2024:

Details tweedehandse personenwagens:

Volkswagen en BMW zijn de meest verkochte merken tweedehandse personenwagens vóór Mercedes, Opel & Peugeot.

Wat betreft de populairste modellen veranderde er in januari niets voor de top 4. De VW Golf (2.540) kwam op de eerste plaats, voor de VW Polo (1.858), de Opel Corsa (1.742) en de BMW 3 Reeks (1.388). De Opel Corsa moet het afleggen tegen de BMW 1 Reeks (1.362), die nu op de vijfde plaats staat.

 

De benzinemotoren hebben nog steeds een marktaandeel van 54,0%, terwijl het aandeel van tweedehandse dieselwagens blijft dalen tot 32,7%. Het is anderzijds bemoedigend dat het aandeel hybride en elektrische voertuigen blijft toenemen, zelfs al blijft deze stijging bescheiden. Dit is voornamelijk te danken aan het stijgende aandeel van de hybride wagens (dit zijn alle types van geëlektrificeerde wagens met verbrandingsmotor en elektrische ondersteuning, dus zowel de gewone hybride wagens als de plug-ins en de mild hybrids) die nu 9,7% voor hun rekening nemen (zowel succesvol bij particulieren als bij bedrijven – het aandeel PHEV zal naar verwachting wel afnemen in de toekomst), terwijl er 3,0% full elektrische modellen werden ingeschreven op de tweedehandsmarkt.

Dit zijn heel andere verhoudingen dan bij de inschrijvingen van nieuwe personenwagens waar geëlektrificeerde voertuigen – dankzij leasing en bedrijfswagens - inmiddels al meer dan de helft van de verkoop betekenen. Omdat hybride en elektrische voertuigen nog relatief nieuw zijn op de markt voor nieuwe wagens blijft hun aandeel in de tweedehandsmarkt bescheiden. De cijfers voor januari 2024 laten echter al een opwaartse trend zien, met een geleidelijke toename van hun aantallen in de totale markt. Naar verwachting zal hun aandeel dus de komende maanden blijven groeien. De vraag is wel in hoeverre de PHEV (Plug-in Hybrides) zullen evolueren op de occasiemarkt rekening houdend met de onlangs gewijzigde fiscaliteit.

In januari 2024 steeg de mediane leeftijd van tweedehandsvoertuigen naar 7 jaar en 9 maanden. Dit blijft relatief hoog ondanks een lichte daling. De mediane leeftijd van de occasie-inschrijvingen verraadt op zich niet echt dat het totale wagenpark flink aan het verouderen is, en dat is uiteraard een nefast verschijnsel voor de vergroening en uitstootreductie.

In de laatste maanden van 2023 is het aantal geleverde nieuwe auto's aanzienlijk toegenomen, waardoor er meer recente tweedehandsauto's op de markt zijn gekomen en het Belgische wagenpark is verjongd – 36% van de ingeschreven tweedehandswagens is minder dan 5 jaar oud.

De tweedehandsmarkt blijft vooral een particuliere activiteit, maar er is beweging in. Maar liefst 90% van de inschrijvingen waren gedaan door privépersonen terwijl het aandeel bedrijfswagens op de tweedehandsmarkt is gedaald van 11% in 2023 naar 10 % begin 2024. De sector van de tweedehandsverkopers preciseert hierbij dat startende bedrijven vaker kiezen voor een tweedehandswagen en dat zij – voorlopig nog - vaak interesse hebben in occasie hybride wagens.

Vlaanderen blijft de markt voor inschrijvingen van tweedehandse personenwagens domineren, met een aandeel van 56%. Bovendien ligt dat cijfer 1% hoger dan het voorgaande jaar. Wallonië verloor daarentegen 2%, waardoor het marktaandeel daalde tot 35%. Brussel stijgt met 1% en vertegenwoordigt een marktaandeel van 9%.


------------------------------------------------------------------------------

TRAXIO STATS

TRAXIO volgt maandelijks de inschrijving op van nieuwe-tweedehandse personenwagens, motorfietsen, bedrijfsvoertuigen, kampeerwagens, aanhangers en speed pedelecs. De TRAXIO-cijfers bieden heel wat nuttige details zoals onderverdelingen op nationaal en regionaal niveau, per brandstoftype, CO2-uitstoot, merk en leeftijd.

TRAXIO gebruikt cookies Cookie Policy Net als andere websites, houden we ook van cookies. De cookies die we gebruiken dienen voornamelijk om jouw ervaring op onze website te verbeteren. We gebruiken ook cookies omdat we graag meten hoe onze website wordt bezocht. We plaatsen deze cookies alleen wanneer je voorafgaande toestemming hebt gegeven.

Lid worden : contactformulier

Als lid van TRAXIO geniet je van veel ledenvoordelen! Vul het formulier in en één van onze specialisten van jouw activiteit zal je contacteren met meer informatie over een lidmaatschap.

Onderneming
Contactpersoon
Ik ga akkoord met de privacy policy