Actualiteit Tweewielers Mobiliteit

Gebruikte bromfietsen, lichte vierwielers en speed-pedelecs zonder inschrijving

29/01/2018

U bezit een tweedehands voertuig dat in België in gebruik werd genomen vóór 31 maart 2014 maar u heeft het nagelaten dat voertuig in te schrijven tijdens de regularisatieperiode die op 11 december 2017 werd beëindigd. 

Wat te doen?

·          Verzamel de goedkeuringsdocumenten van het voertuig.

  • Het origineel Europees (CoC) of Belgisch gelijkvormigheidsattest (of duplicaat) of een duidelijk leesbare kopie.
  • Of een attest van verlies/diefstal van het gelijkvormigheidsattest afgeleverd door de Politie voor zover de bromfiets er ooit één gehad heeft.
  • Of een attest afgeleverd door de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (zie http://www.bfov-fbva.be) voor een voertuig ouder dan 25 jaar, zonder documenten. 

 ·         Begeef u met uw document naar een bpost-kantoor. bpost zal de technische  
           gegevens van uw voertuig  intoetsen en overmaken aan de DIV. 

  • Indien de overdracht van gegevens mislukt zou zijn, voeg dan het bewijs van verwerping door de informatica bij het formulier voor de aanvraag tot inschrijving dat u bij uw verzekeraar verkrijgt. Bezorg dat alles aan de DIV.
  • Indien alles in orde is: u zal van bpost een formulier voor de aanvraag tot inschrijving ontvangen dat u dient te vervolledigen, te ondertekenen en voor te leggen aan uw verzekeraar. Uw verzekeraar zal dan de inschrijving verwezenlijken via de toepassing WebDIV en zal u een fiche bezorgen met daarop de korte inhoud van de inschrijving.

De postbode bezorgt u daarna een kentekenplaat die u op uw voertuig bevestigt (kostprijs: 42 euro). Bewaar zorgvuldig het kentekenbewijs (het kentekenbewijs bestaat uit twee delen: één luik om thuis te bewaren en één om in uw voertuig te bewaren).

Opgelet: de speed-pedelecs, bijzonder geval: 

De beslissing werd genomen om een bijkomend jaar toe te kennen voor de regularisatie van gebruikte speed-pedelecs.

Gelieve nog enig geduld uit te oefenen tot de reglementering daaromtrent aangepast is. U zal worden geïnformeerd  over de te volgen werkwijze.

Indien u niet beschikt over een Europese goedkeuring voor uw speed-pedelec, neemt u best de nodige stappen om een individuele goedkeuring te bekomen bij een van de gewesten: https://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/voertuigen_en_onderdelen/regionale_homologatie_diensten

Opgelet: een voertuig zonder goedkeuring mag niet in het verkeer worden gebracht.

Foto: pedelecs.co.uk