Actualiteit Land- en tuinbouwmaterieel Mobiliteit

Update technische keuringen in de verschillende gewesten

20/04/2020

Het overzicht van wat er mogelijk is qua technische keuring per regio vindt u hieronder.

BRUSSEL

-        Geen heropening stations.

-        Enkel vervallen certificaten worden met 6 maanden verlengd. Of 2 maanden verlengd indien het certificaat vervallen is binnen een maand na heropening. 

VLAANDEREN:

Keuringen die vanaf 20 april 2020 plaatsvinden:  

 • Periodieke keuringen van personenwagens (categorie M1), kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen onder 3,5 ton (categorie N1) waarvan het keuringsbewijs is vervallen vóór 13 maart 2020
 • Periodieke keuringen van zware bedrijfsvoertuigen (categorie N2 en N3), bussen (categorie M2 en M3), aanhangwagens en opleggers (categorie O2, O3 en O4) en landbouwvoertuigen (categorie T, C, R en S)
 • Keuringen van prioritaire voertuigen (ambulancewagens, politievoertuigen en brandweervoertuigen)
 • Tweedehandskeuringen van personenwagens (categorie M1) en lichte bedrijfsvoertuigen onder 3,5 ton (categorie N1)
 • Herkeuringen
 • Administratieve (her)keuringen
 • Keuringen voor de eerste inverkeerstelling
 • Keuringen na ongeval
 • LPG- en CNG-keuringen
 • Homologatiekeuringen en validatieprocedures voor ingevoerde voertuigen.

Keuringsactiviteiten die niet uitgevoerd worden tijdens de periode van de coronamaatregelen:

 • De periodieke keuringen van personenauto's, kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen onder 3,5 ton met een groen keuringsbewijs met een vervaldatum tussen 13 maart 2020 en de einddatum van de noodmaatregelen
 • De periodieke keuringen van voertuigen onder O-plaat (oldtimer).

WALLONIE

Enkel in stations van Wandre (Liège), Petit-Rechain (Verviers), Werbomont (Ferrières), Namur (Rhisnes), Mariembourg, Mont-St-Guibert, Braine-le Comte, Habay, Aye (Marche-en-Famenne), Charleroi (Gosselies et Montignies-sur-Sambre), Fleurus, La Louvière, Cuesmes (Mons), Ghislenghien (Ath) en Marquain (Tournai).

Altijd op afspraak!

Elk groen keuringscertificaat dat vervalt op 1 maart 2020 of later, wordt automatisch verlengd met 6 maanden. 

Betreffende voertuigen:

-        Voertuigen die  om dwingende reden in het buitenland moeten rijden (voor de uitoefening van een economische- of beroepsactiviteit)

-        ADR

-        Voertuigen die over een toelating van de Waalse overheidsdienst Mobiliteit en Infrastructuur beschikken.(*)

Het aanbieden van deze voertuigen is toegelaten:

 • Om een nieuwe verlenging van het keuringsbewijs van 6 maanden te bekomen indien het vervallen is sinds 1 maart 2020 of binnen de 15 dagen verloopt. (aflevering aan het loket)
 • Indien het voertuig over een keuringsbewijs moet beschikken voor zijn eerste in verkeerstelling. (M2, M3, N1, N1, N2, N3, O2, O3 et O4)
 • Indien het voertuig een eerste periodieke keuring moet ondergaan. (M1 na 4 jaar, met bewijs dat hij verplicht naar het buitenland moet – M1 bij in verkeerstelling taxi, ambulance, …)

Eveneens volgende voertuigen:

-        Voor een herkeuring, de voertuigen van de categorie M2, M3, N1, N2, N3, O2, O3 et O4 die een beperkt keuringsattest van 15 dagen hebben of een rode kaart.

-        Voertuigen die over een toelating beschikken van de Waalse Overheid.(*)

-        Voor de administratieve keuring met het oog op de invulling van het roze formulier (aanvraag tot inschrijving) voor voertuigen van de categorie M2, M3, N2, N3, O2, O3 et O4 (= aanvraag inschrijving occasies > 3,5 ton)
Indien het gaat om een ingevoerd voertuig, moet nagegaan worden of een homologatie nodig is. Deze procedure wordt echter tijdelijk niet uitgevoerd. 

(*) Een toelating kan ten persoonlijke en exceptionele titel worden aangevraagd bij de Waalse Overheid op volgend adres: controle.technique.automobile@spw.wallonie.be

VOOR ALLE REGIO’S 

Uitzonderlijk blijven alle periodieke of tussentijdse keuringen van de tanks en de ADR-keuringsdocumenten waarvan de geldigheid vervalt tussen 1 maart 2020 en 1 augustus 2020 geldig tot 30 augustus 2020. 

Deze keuringen moeten worden uitgevoerd voor 1 september 2020. 

De geldigheidsperiode van het nieuw ADR-keuringsdocument begint bij de laatste vervaldatum die vermeld wordt op het te verlengen of te vernieuwen ADR-keuringsdocument.Foto: Pixabay:Wolfblur