Sociaal nieuws – arbeidsdeal
Op 15 februari werd de - inmiddels fel bekritiseerde arbeidsdeal - bekendgemaakt. De arbeidsdeal bestaat uit een reeks van maatregelen die gestoeld zijn op vier pijlers die wij hieronder voor u opgelijst hebben.
Op 15 februari werd de - inmiddels fel bekritiseerde arbeidsdeal - bekendgemaakt. De arbeidsdeal bestaat uit een reeks van maatregelen die gestoeld zijn op vier pijlers die wij hieronder voor u opgelijst hebben.
Na het lezen van de maatregelen zult u moeten vaststellen dat deze vooral gericht zijn op de werknemers die al aan de slag zijn. En toch maakt de federale regering zich sterk dat de arbeidsdeal er mee moet voor zorgen dat ons land tegen 2030 een werkzaamheidsgraad van maar liefst 80 % haalt.
Om de huidige Belgische tewerkstellingsgraad op te krikken van 71,4 naar 80 % zouden ongeveer 600.000 mensen extra aan de slag moeten gaan. En dat vergt een andere aanpak (verlaging loonkosten, de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd, …)[1].
Het arbeidsrecht zou in zijn geheel moeten gemoderniseerd worden om beter aan te sluiten op de realiteit. TRAXIO betreurt dat dit op de lange baan geschoven wordt en dat onze werkgevers weer rekening moeten houden met bijkomende (nog niet helemaal bekende) verplichtingen die de onduidelijkheid en de administratieve workload nog verder zullen doen toenemen.
Het is nu aan de sociale partners om een advies te geven over het pakket maatregelen.
Bij weigering moet de werkgever dat argumenteren.
Werknemers die volgens een deeltijds variabel uurrooster werken zouden zeven werkdagen op voorhand van dat uurrooster op de hoogte gebracht moeten worden.
Iedere werknemer heeft recht op drie dagen opleiding in 2022, vier dagen in 2023 en vijf dagen vanaf 2024. Elke onderneming met meer dan 20 werknemers zou jaarlijks een opleidingsplan moeten overmaken aan de overlegorganen of aan de werknemers, telkens tegen uiterlijk 15 maart.
Avondarbeid zou gemakkelijker worden in de e-commerce. De uren tussen 20 en 24 u kunnen gewone werkuren worden in plaats van (zoals heden) nachturen mits akkoord van een vakbond of een nog soepeler regeling binnen een pilootproject.
De arbeidsdeal beoogt een betere bescherming voor deze werknemers. Werkongevallen moeten verzekerd worden. Er zou worden gewerkt met acht criteria om te besluiten tot het bestaan van een arbeidsovereenkomst.
Het recht op deconnectie zou opgelegd worden aan ondernemingen met meer dan twintig werknemers die daarover afspraken moeten maken met de vakbonden.
Lees hier de algemene informatie.
[1] https://trends.knack.be/economie/beleid/de-werkzaamheidsgraad-van-80-procent-komt-er-niet/article-opinion-1834779.html.
Indien u vragen heeft of meer informatie wenst, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze sociaalrechtelijke adviseurs:
Nadia Van Nieuwenhuijsen (NL) [email protected]
02/778.62.00
Charlotte Waterlot (FR) [email protected]
MyTRAXIO? Doen! Klik hier.
Stuur dit bericht zeker door naar uw personeelsverantwoordelijke of human resources.
Foto: Pixabay/Pavlofox