TRAXIO ondersteunt tweedehandsverkoop van A tot Z

De tweedehandsmarkt voor personenwagens toonde zich de recentste maanden meer dan dubbel zo groot als die van de nieuwe wagens. Dat zowel consumenten als professionele autogebruikers toenemend naar tweedehandswagens kijken, laat zich door verschillende factoren verklaren. TRAXIO ondersteunt zijn leden die van tweedehandsvoertuigen hun specialiteit hebben gemaakt met een reeks diensten die bijdraagt tot maximale ontzorging.

12/01/2022
  1. Goed begonnen is half gewonnen: de preregistratie

inMotiv is ontstaan als IT-bedrijf en biedt online services voor de verkoop van alle types voertuigen. Dat sluit zowel auto’s als bestelwagens, vrachtwagens en aanhangwagens in. Een bijzondere troef is dat het gaat om ‘software as a service’ (SAAS), wat betekent dat er geen vaste maandelijkse of jaarlijkse abonnementskosten zijn, maar er per gebruik wordt afgerekend. TRAXIO-leden genieten bovendien extra voordelige voorwaarden.

Een eerste applicatie is de ‘Auto Connect VIPS’, waarbij VIPS staat voor Vehicle Import Pre-registration System. Bart Debruyn licht toe: “De applicatie zorgt ervoor dat alle technische specificaties van een voertuig bij de DIV terechtkomen. Het gaat enerzijds om alle gegevens opgenomen in het Certificate of Conformity (COC), voor zover het om nieuwe voertuigen gaat. Wanneer het over tweedehandsvoertuigen gaat die uit het buitenland worden geïmporteerd, dan dient het buitenlands kenteken als basis voor de informatie nodig bij de preregistratie. De applicatie voorziet ook in het E705 elektronisch signaal voor aangifte bij de douane, zodat de DIV in de mogelijkheid is om bij de aanvraag van een nummerplaat te controleren of het voertuig zich op regelmatige wijze op het Belgisch grondgebied bevindt”.

‘Auto Connect VIP’ voorziet in een aantal handigheidjes zoals het opzoeken van chassisnummers of de vereenvoudiging van de preregistratie voor een reeks geïmporteerde voertuigen van hetzelfde type. Bovendien wordt de volledige historiek van voltooide pre-registraties bijgehouden. Bart Debruyn: “Zodra de preregistratie is afgesloten is het voertuig gekend bij de DIV en kan verhandeld en ingeschreven worden. Daarop sluit een tweede applicatie aan, de ‘Auto Connect Web DIV’. Ook dit werkt volgens het SAAS-principe en is toepasbaar voor alle types voertuigen. Het is een online platform voor het aanvragen van een kenteken bij de DIV. Die aanvraag wordt in principe door de verzekeringsmakelaar ingediend, maar kan ook via de handelaar geïntroduceerd worden”.

  1. Fastback: naar waarde geschat 

De overnamequotering is altijd al van groot belang geweest voor de verkoop van tweedehandswagens. TRAXIO ging hiervoor een partnership aan met Fastback, een softwarebedrijf dat een voortdurende analyse verzekert van de op de markt vastgestelde prijzen. De handelaarsprijs (b2b) wordt geëvalueerd op basis van een webplatform dat eigendom is van Fastback en uitsluitend bestemd is voor handelaars in tweedehandsvoertuigen. Dit platform beheert permanent gemiddeld meer dan 75.000 okkasiewagens van verschillende merken.  Een indicatie van de actuele consumentenprijs (b2c) wordt verkregen door de belangrijkste advertentiesites voor consumenten te scannen op basis van de ingevoerde criteria op de overnamequotering-pagina op www.traxio.be, enkel toegankelijk voor TRAXIO-leden. Op basis van deze aanwijzingen weet het TRAXIO-lid waar hij zich moet positioneren om zijn tweedehandsvoertuig verkocht te krijgen. Naast de software voor waardebepaling van de tweedehandswagens is er ook een specifieke applicatie voor het voorraadbeheer en expertise van de wagens bij de handelaars. Deze applicatie omvat nog vele tools, waaronder het publiceren van de wagens op de eigen website en/of daarvoor algemeen gekende kanalen, het opmaken en afdrukken van affiches die op de wagens kunnen aangebracht worden, de nodige documenten voor de eigenlijke autoverkoop, en meer.

Testimonial

“Zo correct mogelijke prijsinformatie is van erg groot belang voor de handel in tweedehandsauto’s, zeker gezien de sterke prijsschommelingen die we vandaag vaststellen. Het is een handige leidraad die we vanaf onze eerste dag dat we openden graag gebruiken. Ook bij overnames is het belangrijk om de verwachtingen van de aanbieder af te toetsen aan de realiteit. Een grote troef is de breedte en diepgang van de prijsmonitoring en dat op dagelijkse basis”.  

Tom Versprille, VERTO MOTORS

  1. Digitale bestelbon: efficiënt in gebruik en wettelijk waterdicht

Nadat vele handelaren in tweedehandsvoertuigen de TRAXIO-bestelbon hadden gebruikt, introduceerde TRAXIO vorig jaar bovendien een aan de actualiteit aangepaste digitale versie. Deze is beschikbaar via de website van TRAXIO en wordt online ingevuld, zelfs op een tablet of smartphone, en dat terwijl de verkoper met de koper de wagen checkt. Hij bewees zich al snel op vele vlakken: tijdwinst, leesbaarheid, professionele uitstraling en personaliseerbaar (vb. met eigen logo) voor de handelaar.

Gegevens uit het voorraadbeheer kunnen gemakkelijk worden ingevoerd naar de digitale bestelbon. Dat sluit fouten uit bij het overschrijven en levert flink wat tijdswinst op. Het volstaat om nog de klantgegevens aan te vullen en de administratie is klaar. De koper van een tweedehandswagen krijgt steeds een net document in pdf-formaat afgeleverd, waarmee hij/zij verdere stappen kan ondernemen voor het aanvragen van een lening, het afsluiten van een verzekering enz.

Sommige TRAXIO-leden ontdekten nog meer mogelijkheden voor hun zaak met de digitale bestelbon, zoals het organiseren van de werkplanning voor het afleverklaar maken van de wagens, het gebruik van een eigen CRM en latere klantenacties.

Sinds de opstart van het proefproject onderging de digitale TRAXIO-bestelbon nog enkele updates, waardoor deze nog beter inspeelt op de noden van de dagelijkse praktijk. Zo werd de lay-out verfijnd, wat het werken met de digitale bestelbon nog gebruiksvriendelijker maakt. Het document is nu zowel voor b2c- als b2b-transacties bruikbaar. Het is bovendien drietalig uitgewerkt: Nederlands, Frans en Duits. De update laat ook toe om het rekeningnummer in te vullen.

Een verzuchting die bij sommige handelaars werd gehoord is het inkoppelen van DMS-systemen. Dat is een heel omslachtige opgave en vergt dus wat tijd, maar er wordt volop werk van gemaakt.

Een niet geringe troef is dat handelaars op elk ogenblik automatisch over de meest recente versie beschikken, die volledig beantwoordt aan alle wettelijke eisen. Dat sluit in principe elke discussie uit. Is er toch een dispuut, dan hebben de gebruikers toegang tot de diensten van de Verzoeningscommissie AUTOMOTO.

Het bestellen en betalen van de TRAXIO digitale bestelbonnen gebeurt via een beveiligde omgeving, beheerd door YourDailyDrive, dat ook onmiddellijk een elektronische factuur aflevert.

Maak gratis kennis met de TRAXIO digitale bestelbon tijdens de maand januari 2022. Voor alle informatie: check de website www.traxio.be

Testimonial

“We gebruikten de papieren bestelbon, maar de digitale versie is zoveel handiger omwille van de duidelijkheid. Het ziet er allemaal overzichtelijk en verzorgd uit. Problemen met onduidelijk geschrift en daaruit voortvloeiende fouten behoren tot het verleden. De digitale bestelbon stimuleert ook om hem al vooraf aan te maken, zodat hij meteen klaar is bij de verkoop van een wagen op voorraad”.

Robbe Buyse, verkoopadviseur Decocars

  1. TRAXIO Garantie: gemoedsrust voor verkoper en koper

Elke auto is een technisch product en kan bijgevolg - meestal verborgen - gebreken vertonen. Bovendien wordt autotechniek alsmaar complexer, wat vooral het geval is bij de jongere tweedehandsauto’s. We denken in eerste instantie aan de ADAS-uitrusting, maar niet minder aan de elektrificatie  - zowel hybride als EV – die ook in de tweedehandshandel aan een opmars begonnen is. 

Om zowel verkoper als koper van een maximale gemoedsrust te verzekeren, sloot TRAXIO een partnership af met verzekeraar SPB. De ‘TRAXIO Garantie by SPB’ is een erg volledige garantieverzekering voor mobiliteit en biedt de ideale dekking voor zowel de zaak als de klanten. Het aanbod is er voor alle types voertuigen, met inbegrip van lichte commerciële voertuigen tot 3,5 ton en alle aandrijftypes als EV’s, PHEV’s, CNG… 

“De looptijd van de garantieverzekering bedraagt naar keuze 1, 2 of 3 jaar met een beperking voor het voertuig tot maximaal 7 jaar of 150.000km bij aanvang van de verzekering” verduidelijkt Tony Gatete, Account Manager Belux bij SPB Benelux. “SPB vertrouwt op de handelaars die er moeten voor zorgen dat het voertuig technisch in orde is, wat verder gaat dan de voorbereiding voor de technische keuring. De consumenten genieten dan een uitstekende bescherming”. 

De ‘Gold Cover’ garantie is specifiek ontwikkeld voor tweedehandswagens en biedt de handelaars een commercieel heel aantrekkelijke tool voor klantenbinding. Deze garantie dekt vrijwel alle onderdelen van de wagen, met uitzondering van slijtageonderdelen. Tony Gatete: “Vanaf een kilometerstand van 120.000km wordt een slijtagepercentage in rekening gebracht. Het gaat om -10 % van de verkoopsprijs van de onderdelen, maar de werkuren blijven wel volledig verzekerd”.

Een praktisch voordeel is ook dat eventuele schadeclaims bij SPB binnenlopen en binnen de 2 uur geëvalueerd worden op de toegekende tussenkomst voor herstelling door de handelaar of diens technische partner. Bij een panne in het buitenland geldt de dekking ook voor alle in landen die vermeld staan op de internationale verzekeringskaart het verzekeringsdocument opgenomen landen.

Testimonial

“Ik raad bij elk verkocht voertuig aan particulieren of zelfstandigen deze garantie aan, omdat het een echte geruststelling is. Wij moesten al vaststellen dat zelfs bij heel recente wagens waar we absoluut geen mankement hadden verwacht, er toch problemen opdoken. Vandaag kost elk defect al snel veel geld, 1.000 euro en meer, zeker als het om elektronica gaat”.

Fallien Fangio, Bestelwagens online

cijfers tweedehandsmarkt

 

TRAXIO gebruikt cookies Cookie Policy Net als andere websites, houden we ook van cookies. De cookies die we gebruiken dienen voornamelijk om jouw ervaring op onze website te verbeteren. We gebruiken ook cookies omdat we graag meten hoe onze website wordt bezocht. We plaatsen deze cookies alleen wanneer je voorafgaande toestemming hebt gegeven.

Lid worden : contactformulier

Als lid van TRAXIO geniet je van veel ledenvoordelen! Vul het formulier in en één van onze specialisten van jouw activiteit zal je contacteren met meer informatie over een lidmaatschap.

Onderneming
Contactpersoon
Ik ga akkoord met de privacy policy