Winterbanden: vooral particuliere automobilisten moeten ze nu snel laten vervangen
Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen zijn vooral professionele gebruikers naar de bandencentrale gegaan voor het vervangen van winter- door zomerbanden.
Sinds de versoepeling van de coronamaatregelen zijn vooral professionele gebruikers naar de bandencentrale gegaan voor het vervangen van winter- door zomerbanden.
TRAXIO en Federtyre merken dat veel particuliere automobilisten nog steeds met winterbanden rijden. Zij roepen op om deze snel te laten vervangen door zomerbanden. Niet alleen blijven de temperaturen zomers hoog, er wordt ook steeds meer en over langere afstanden met de wagen gereden. Met de vakantieperiode in het vooruitzicht, waarbij er meer zal worden gereden in binnen- en waarschijnlijk ook in het buitenland, is het gebruik van zomerbanden noodzakelijk.
Winterbanden slijten immers niet alleen sneller dan zomerbanden maar presteren ook minder bij temperaturen boven 7 °C en zeker bij zomerse temperaturen; vooral de remweg wordt langer. Het is daarom – zowel vanuit economisch als veiligheidsstandpunt – aan te raden om zo snel mogelijk winterbanden om te ruilen voor zomerbanden.
Vier nadelen van winterbanden bij temperaturen van meer dan 7 °C en in het bijzonder bij zomerse temperaturen:
Door het zachtere rubbermengsel en het winterse profiel slijten winterbanden sneller.
Belangrijker echter is dat onder andere een test van ADAC (2019) aangetoond heeft dat de remafstand verhoogt: bij een snelheid van 100 km/u en een temperatuur van 20 °C op droog wegdek heeft een winterband tot 5 meter extra remafstand ten opzichte van een zomerband, maar dit kan oplopen tot 16 meter bij een temperatuur van 35 °C.
Tot slot: met winterbanden vermindert ook de wegligging bij hogere temperaturen en daalt de stabiliteit, in het bijzonder wanneer de wagen zwaar geladen is.
Rijden met winterbanden tijdens de zomer is wettelijk toegelaten maar heeft een negatief effect op het weggedrag van de auto en de verkeersveiligheid. Mensen zijn zich meestal niet van bewust van het probleem : je rijstijl aanpassen en zo snel mogelijk zomerbanden laten monteren is dus echt een must.
“Winterbanden presteren boven 7 °C en dus zeker tijdens warme dagen minder goed dan zomerbanden,” zegt Filip Rylant van TRAXIO. “Met name de remafstand is langer en ook de wegligging is minder goed dan met zomerbanden. Het is daarom van belang dat de bandenwissel van winter- naar zomerbanden snel gebeurt.”
Winterbanden presteren slecht in droge en warme temperaturen
Winterbanden functioneren optimaal bij temperaturen van minder dan 7 °C dank zij enerzijds een specifiek rubbermengsel dat een goede grip garandeert op koud wegdek en anderzijds een aangepast profiel voor winterse omstandigheden. In koude, natte en gladde omstandigheden is de winterband koning. Maar niet in de zomer : dat is het domein van de zomerband.
Foto: Pixabay/E. Bouman