Persberichten Mobiliteit
Occasie motorfietsen kleuren groen in mei, nieuwmarkt beperkt de schade
10/06/2022
Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie TRAXIO, becommentarieert: “Na een moeilijke start tijdens de eerste vier maanden lijkt de markt zich te herpakken en werden er in mei 2022 8.883 occasiemotoren ingeschreven, een bonus van +8,0% vergeleken met vorig jaar. Ondanks deze positieve cijfers kijkt de occasiemarkt inmiddels nog steeds tegen verlies aan van -13,1% of al zo’n 4.781 eenheden ten opzichte van 2021. Cijfers vergelijken met 2020 is niet relevant omwille van de corona-lockdown destijds.
Vlaanderen blijft de grootste markt (56,6%) maar verliest -17,3% vergeleken met vorig jaar. Wallonië neemt 36,2% van de markt voor zijn rekening en verliest iets minder (-12,1%), terwijl Brussel – een kleinere markt (7,2%) met bijgevolg grotere procentuele schommelingen – het verlies weet te beperken tot -7,7%. Honda, Yamaha, BMW, Suzuki en Kawasaki blijven de meest populaire occasiemerken, maar vrijwel de volledige top 10 ziet zijn cijfers rood kleuren. De inschrijvingen van nieuwe motorfietsen gingen er in mei met -1,5% op achteruit, maar beperken het verlies over de eerste vijf maanden tot -4,8%.”
We legden ook even ons oor te luister op de motormarkt: “De terugval bij de nieuwe motoren is vaak terug te brengen tot de beschikbaarheden o.w.v. schaarste aan grondstoffen, nasleep corona-lockdown in Azië, transportproblemen en dus langere levertermijnen. Op de tweedehandsmarkt liggen de zaken wat ingewikkelder: het aanbod wordt stilaan schaarser waardoor niet alleen de keuze beperkter wordt, maar ook de prijzen hoger klimmen – vooral particulieren durven stevig doorvragen – en er is veel interesse uit Nederland waar motoren omwille van de bijtelling nog een flink stuk duurder zijn. Maar de gestegen levensduurte, de exponentiële prijs van de benzine en zeker ook de Oekraïne-crisis en bijhorende sombere blik op de toekomst laten zich voelen. Motorrijden is vaak nog een vrijetijdsbesteding en we merken dat er veel minder gereden wordt dan voor corona. Vele motards opteren dus om hun huidige motor nog wat langer te houden en stellen de vervanging van hun motor dus wat langer uit in afwachting van betere tijden.”